Medi ambient

gestió dels residus

El Vallès busca com abaratir el cost d'utilitzar l'ecoparc

S'estudia segellar l'abocador de Coll Cardús amb el producte inert tractat a la planta per no pagar al 2011 el doble que ara per tona de deixalla que hi porti

El Consorci de Residus del Vallès està buscant fórmules per abaratir el cost de portar les deixalles no seleccionades en origen perquè se'n faci el tractament al nou ecoparc —centre de tractament de residus (CTR)— que es va posar en marxa el 9 de setembre a Vacarisses. Ara està en fase de proves i per això no farà pagar als municipis fins al 2011, quan es passarà dels 36 euros actuals per tona que portin a l'ecoparc als 76 euros, una quantitat que pot fer trontollar els pressupostos dels ajuntaments. Els nombres espanten, però cap govern municipal vol fer repercutir l'any que ve aquest cost als ciutadans mitjançant l'augment de la taxa de residus –molt qüestionada i rebutjada quan es va implantar fa sis anys–, i més tenint en compte que hi ha d'haver eleccions municipals. Amb tot, en la majoria de municipis el preu de la taxa de residus amb prou feines cobreix poc més de la meitat del cost de gestionar-los.

Per aquest motiu, el Consorci de Residus treballa amb la idea d'abaratir el preu fent servir el producte inert que surti del tractament de les deixalles que es faci a l'ecoparc per segellar l'abocador de Coll Cardús, ja que calculen que així la UTE gestora de la instal·lació s'estalviarà els diners d'empaquetar el material i de fer el desplaçaments fins a l'argilera Elena.

Sabadell no apujarà la taxa, per ara

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, es va apressar a desmentir dilluns que es plantegin incrementar les taxes municipals de residus amb vista al 2011, ja que no volen incrementar la pressió fiscal –aquest darrer exercici ja van optar per congelar els increments dels tributs–. Malgrat això, divendres, en declaracions a Ràdio Sabadell, havia admès que “no s'ha d'enganyar la ciutadania dient que les taxes no pujaran, quan és evident que s'hauran d'ajustar” a més llarg termini. Aquesta primera reflexió va motivar les rèpliques de dos grups de l'oposició, ICV-EUiA i l'Entesa, contraris a apujar la taxa. L'Entesa va instar a “gestionar millor els recursos municipals” i Bustos diu que la prioritat és reduir la generació de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.