Infraestructures i serveis

Centenari del pont Nou de Sant Joan de les Abadesses

L’Ajuntament ho recorda en el darrer número de la revista municipal ‘SJA’

És clau per a la mobilitat pirinenca

El pont nou de Sant Joan de les Abadesses ha complert cent anys d’història i l’Ajuntament ho recorda i commemora a la revista municipal SJA. Es tracta del pont de grans dimensions de la travessera urbana de l’eix pirinenc sobre el riu Ter, que rep el nom en contrast amb l’altre pont, el del segle XII, a pocs metres.

La construcció d’aquesta infraestructura, ara centenària, va ser fonamental al principi del segle XX. A part d’ésser en un eix important de comunicació pirinenc i el vertebrador de tota la mobilitat ripollesa, va coincidir amb l’esclat industrial a l’entorn del tèxtil i l’arribada del ferrocarril, l’any 1880. Cal tenir en compte que l’estació era a l’altra banda del nucli urbà i, per tant, del riu Ter.

El primer projecte encarregat per l’Estat data del 1892 i el va encarregar als enginyers Coderch i March. Es tractava d’un pont mixt amb un tram d’arcades d’obra i dos de metàl·lics sustentats per un pilar central. El 1910, però, encarrega l’adaptació d’aquest projecte i el resultat és també un pont mixt amb una secció d’arcs de fàbrica i d’un sol tram metàl·lic. Poc després del començament de les obres, Federico Moreno proposa i li aproven la substitució de la part metàl·lica per un gran arc de formigó armat, que és una de les seves principals característiques. El va fer Construcciones y Pavimentos, SA.

LA DATA

5.09.1920.
És el dia en què
el bisbe de Vic Francesc Muñoz beneïa el nou pont i s’inaugurava amb l’Orfeó Vigatà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]