Administracions

Pas de vianants tridimensional

A Sant Feliu de Guíxols posen a prova un nou sistema que fa l’efecte d’un ressalt per als conductors i es promet durable

És el primer de Catalunya, però aviat n’hi haurà d’altres a Palafrugell i Calonge

Sant Feliu de Guíxols té, des d’ahir, el primer pas de vianants tridimensional amb l’aplicació de làmines termofusibles, una innovació que combina l’efecte dissuasiu de la perspectiva –que afavoreix que els vehicles que s’hi acosten redueixin la velocitat per la sensació que les ratlles del zebrat s’eleven com a blocs massissos del paviment– amb l’anunci d’una major durabilitat de la senyalització, per part de l’empresa que de moment ofereix aquí en exclusiva el nou giny, Tecnol Urban.

Els assidus a les xarxes socials i Whatsapp han observat en els darrers mesos vídeos amb passos en llocs remots del planeta, com ara Islàndia, la Xina, l’Índia o Austràlia, però tot arriba. De fet, a Vic ja funcionen experiències similars a la carretera de Manlleu, amb passos dissenyats per l’artista Toni Ortiz i executats directament amb pintura, però el responsable d’expansió de Tecnol, Bernat Bauzà, defensava que les làmines aplicables tenen una resistència i durada en el temps fins a 12 cops superior comparada amb la pintura viària convencional.

El cost, evidentment, és superior –entre 1.000 i 2.000 euros en funció de l’amplada del vial i el nombre de làmines necessàries– i la instal·lació és més complexa. Cal analitzar pendents prèviament i prendre mides a consciència, a més de preparar el terreny perquè l’adherència sigui l’òptima. Posteriorment, cal adherir les aplicacions a consciència, amb l’ajut d’un bufador de propà, per escalfar-les a prou temperatura perquè quedin ben enganxades.

Segur i menys agressiu

L’experiència pilot, a Sant Feliu, es va instal·lar ahir al matí a la cruïlla entre la vorera del passeig dels Guíxols –al restaurant Nou Xaica– i l’inici de la carretera de Palamós. La regidora de Serveis, Laura Aiguaviva, argumentava que era “un encreuament molt sensible i reivindicat pels veïns”, tot i que a pocs metres de l’altre pas de vianants –a l’altura de la calçada de sauló i més pensat per a la gent que passeja–. La regidora augurava que podria no ser el darrer al municipi, on el darrer any ja han instal·lat altres ginys en forma de senyals verticals reforçats amb leds i energia solar en punts pocs respectats pels conductors. I ahir l’empresa va estudiar les condicions per habilitar un segon zebrat en 3D a la cruïlla més conflictiva pel que fa a les estadístiques de sinistralitat –la de la carretera de Girona amb la rambla Joan Bordàs davant l’hipermercat Esclat–. Fa anys que el consistori negocia, sense resultats, amb Carreteres de la Generalitat la construcció d’un giratori. I com que en els vials de connexió entre municipis la normativa impedeix obstacles, el pas seria una solució si el pendent de la carretera de Girona no desvirtua la perspectiva. Al Baix Empordà, els ajuntaments de Calonge –que ja ha posat passos intel·ligents amb enllumenat que s’activa quan s’hi acosta un vianant– i Palafrugell també han encarregat l’estesa de passos similars a Tecnol Urban, pendent d’instal·lar-los quan disposin dels elements.

Bauzà argumentava que el sistema vol garantir la seguretat amb una experiència menys agressiva que no pas els ressalts. El directiu de l’empresa destaca que el material és “antilliscant per a motocicletes o ciclistes i, a més, reflecteix la llum de nit”, perquè sigui més visible.

LES FRASES

Era un punt de pas molt sensible, amb peticions de veïns i vianants, i ens sembla una solució divertida
Laura Aiguaviva
REGIDORA DE SERVEIS DE sANT fELIU
Ofereix una seguretat menys agressiva i és antilliscant i reflector a les nits
Bernat Bauzà
Responsable de tecnol urban

Irisats, per l’orgull LGTBI, a Palafrugell i Platja d’Aro

Mentre esperen la instal·lació dels següents passos tridimensionals a la demarcació, a Palafrugell, coincidint amb el 28 de juny, Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI, els Agents Joves de Salut amb col·laboració amb l’Espai LGTBI local, van pintar ahir un pas de vianants amb els colors de la bandera LGTBI. L’indret senyalitzat, amb una sèrie de ratlles longitudinals amples de banda a banda de la calçada, per on els vianants poden travessar, se situa davant la Biblioteca Municipal. I l’acció es va desenvolupar amb l’objectiu de simbolitzar el pas cap a l’acceptació a la diversitat, per bé que ahir el portaveu del PSC, Juli Fernández, criticava alhora l’estat de senyalització en altres zones, “amb passos de vianants i stops esborrats de la calçada, tant al nucli de Palafrugell com a les platges”.

L’altre municipi de la comarca que s’ha sumat als passos de vianants irisats ha estat Castell-Platja d’Aro, on també han pintat les franges d’un pas zebra de l’avinguda Castell d’Aro amb els colors de l’arc de Sant Martí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia