Reformaran 2.500 pisos afectats per carbonatosi a Canyelles i decoraran les façanes amb un aspecte colorista

Un 85% del cost de la intervenció es pagarà amb ajuts de les administracions

La història de Canyelles és equiparable a la d'altres barris de la perifèria de Barcelona. Això es nota en el fet que la majoria dels pisos van ser construïts en una època, els anys 70, en què les exigències urbanístiques eren més aviat laxes, per dir-ho de manera suau. Una conseqüència nefasta d'aquesta pràctica és que molts d'aquests habitatges tenen carbonatosi, una patologia que fa que el ciment es dilati. Per esmenar-ho, l'Ajuntament té gairebé a punt un pla que té per objectiu remodelar 2.524 pisos de promoció pública de la zona durant un període de sis anys. Donada la magnitud de l'actuació s'abordarà en sis fases, i les primeres obres podrien començar ja l'any vinent. El pressupost de partida puja a 25 milions d'euros.

En un primer ordre de prioritats es refaran les façanes, aplicant nous sistemes d'aïllaments per contenir la carbonatosi. També es milloraran les cobertes, els porxos i els accessos dels edificis i altres elements auxiliars com gelosies o baranes. Per rematar la feina, tots els blocs afectats seran decorats externament de nou a partir de cinc dissenys marc. Tots destaquen perquè donen un fort protagonisme al color a través, per exemple, d'unes vistoses franges de tons molt vius com el vermell, el groc o el carbassa. El fet que Canyelles sigui un barri elevat sobre la falda de Collserola, farà que els habitatges tinguin un fort impacte sobre l'skyline del nord de la ciutat.

La realització de les obres haurà de tenir el vistiplau de les comunitats de propietaris afectades, amb les quals s'haurà de pactar les actuacions que calgui fer i el calendari. La Generalitat pagarà el 60% del seu cost; el 25%, l'Ajuntament, i el 15% restant, els veïns. Un primer càlcul ràpid calcula en uns 30 euros mensuals aquesta despesa per als afectats.

Jardineres que cauen

La carbonatosi no implica, segons tots els experts, un risc d'esfondrament de l'edifici, però sí desperfectes que es poden traduir, per exemple, en despreniments. Manuel Sánchez, president de l'associació de veïns de Canyelles, explica que en alguns blocs del barri han arribat a caure jardineres de 60 quilos que han cedit des d'un tretzè pis, i que abans-d'ahir mateix va cedir part d'una columna d'un altre immoble. Arran d'aquesta situació, l'Ajuntament iniciarà, en els propers mesos, un paquet de reparacions urgents en aquells blocs que estiguin en pitjor estat, independentment que després s'hi faci la rehabilitació de caràcter més integral. Un conjunt de cinc edificis a tocar de la Via Favència seran els primers que s'apedaçaran. Tot i que l'adscripció al pla és voluntària, l'associació de veïns confia que les comunitats s'hi afegiran massivament, com es va poder observar en una assemblea celebrada, dilluns al vespre, al barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.