Economia

El govern espanyol s'aferra al lleu descens de l'atur al maig com a "dada encoratjadora" però els agents socials alerten que és estacional

Sindicats i experts d'Esade i IESE indiquen que les xifres del mes de maig es deuen a l'inici de la temporada d'estiu i recorden que la taxa interanual presenta un augment de desocupats del 65%

En els últims 30 dies, 221 persones apuntades a les oficines de l'Institut Nacional d'Ocupació (Inem) han deixat de formar part de les llistes de l'atur a Catalunya, i això ha fet reduir el còmput total en un 0,04% l'últim mes.

Amb aquesta dada a la mà, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha declarat que es veuen "índexs de recuperació", mentre que el d'Indústria, Miguel Sebastián, atribuïa aquest imperceptible descens als efectes positius del Pla E d'estímul de l'economia que ha posat en marxa l'executiu espanyol. En paraules del president del govern espanyol, l'atur del mes de maig és "una dada encoratjadora".

Ara bé, si en comptes d'analitzar les dades de l'últim mes es té en compte l'evolució interanual -és a dir, com estava el mercat laboral en aquest mateix mes de l'any anterior- les dades indiquen que aquest maig hi ha un 65,4% més de persones sense feina que el maig del 2008.

En termes absoluts aquest percentatge es tradueix en 199.794 aturats més en dotze mesos, fins a un total de 505.041 desocupats.

La secretària de política institucional de la UGT a Catalunya, Neus Munté, indica que per parlar d'un canvi de tendència hem d'esperar com a mínim 6 mesos, "quan acabi la temporada turística que acabem d'encetar".

"Sí que és veritat que frenar el creixement és una bona notícia i ens n'alegrem, però és un augment imperceptible que, de moment, té més a veure amb un fet conjuntural provocat per l'inici de la temporada turística que per un canvi de fons", explica Munté.

A més, considera que durant els últims mesos per la por psicològica a la crisi, molts empresaris van exagerar a l'hora de no renovar contractes, i ara, a l'inici de la temporada turística, i amb un petit augment de la demanda, s'han trobat amb plantilles massa curtes que necessiten cobrir amb noves contractacions.

En aquesta mateixa línia, Dolors Llobet, secretària de comunicació de CCOO de Catalunya, detalla que malgrat el descens total de 221 persones al mes de maig, "el nombre d'aturats en el sector industrial ha pujat en 900 treballadors i tenim gairebé 200.000 desocupats més que l'any passat".

I dit això, recorda que mentre a la resta de l'Estat espanyol es redueix l'atur tant en homes com en dones, "a Catalunya augmenta el de les dones, i aquesta també és una dada a tenir en compte".

En opinió de Llobet, a més de la contractació per a la temporada d'estiu, també influeix en les dades del maig "la contractació de treballadors del fons d'inversió local, que afecta sobretot la construcció".

Precisament,  el professor de l'IESE Antoni Argandoña alerta que els ajuntaments no poden estar injectant diners indefinidament per incentivar l'ocupació, i això sumat al component estacional de les dades, fa preveure que aquesta recuperació només "durarà uns tres mesos". "Ens queda encara molt de temps de destrucció d'ocupació", afirma.

I és que Argandoña argumenta que la clau de la recuperació és que sigui duradora, "i aquesta no ho serà, perquè té un clar component estacional: comença la temporada turística i la gent amb el bon temps surt més al carrer i consumeix més".

A més, "l'atur és l'última variable que es recupera en una crisi -assevera-. Primer hem de veure com es recupera la producció i el consum per veure una recuperació real del mercat laboral".

Amb tot, Argandoña ha alertat que l'administració no es pot deixar enlluernar per aquesta dada conjuntural perquè hi ha molta feina a fer. "Tenim una taxa d'atur molt superior a la resta d'Europa, és un problema greu que durarà anys i l'administració ha de seguir treballant dur per solucionar-ho", ha sentenciat el professor de l'escola de negocis IESE.

La professora del departament de drets laborals d'Esade Ester Sánchez afegeix un altre element a tenir en compte a l'hora d'analitzar les dades. "Aquesta lleugera millora també podria venir motivada pequè s'ha tocat fons en aquells sectors que més destrucció d'ocupació han generat en els últims mesos".

En qualsevol cas, segons Sánchez, és "massa aviat perquè les iniciatives encetades pel govern central per incentivar l'economia hagin arribat al mercat laboral".

Per tot això, tots els experts consultats aposten per esperar a veure què passa fins al setembre per veure com evolucionen les xifres.

"Qualsevol crit a l'optimisme ens sembla, fins i tot, una mica frívol, més quan som el territori de l'Estat on menys ha baixat l'atur i on encara tenim més de 500.000 persones sense feina. No podem oblidar tampoc que a Catalunya 2 de cada 10 persones desocupades ja no cobren cap prestació econòmica", remarca la secretària de política institucional de la UGT a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.