Política

CiU, ERC i ICV apel·len al 'no' del PSC als pressupostos de l'Estat per forçar el finançament

CiU, ERC i ICV-EUiA han apel·lat aquest dilluns al 'no' dels 25 diputats que el PSC té dins del grup del PSOE al Congrés quan s'hagin de votar els pressupostos generals de l'Estat per al 2009. L'objectiu d'aquesta mesura seria forçar un acord satisfactori sobre el nou model de finançament de Catalunya, un cop expirada la data establerta per l'Estatut, el 9 d'agost, com a límit per l'acord entre l'Estat i la Generalitat.

Els tres partits han expressat aquesta voluntat en un debat a TV3 al qual no s'ha presentat cap representant del PSC. CiU ha advertit que no rebaixarà els seus plantejaments, recollits a l'Estatut, durant la negociació del finançament.

Els portaveus parlamentaris de CiU, Oriol Pujol, d'ERC, Anna Simó, i d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, han manifestat la seva intenció i compromís d'unir-se "fins l'últim minut amb Castells" per aconseguir el finançament que estableix l'Estatut. Bosch ha "lamentat" l'actitud del PSC, que ha evitat participar en el col·loqui. Tanmateix, l'ecosocialista ha matisat que el conseller Antoni Castells "ho està fent bé". A més, Pujol ha afegit que ha detectat una "diferent sensibilitat" entre els membres del PSC en el govern i els que no hi són.

"El govern del PSOE ha d'entendre que no hi haurà pressupostos si no hi ha finançament", ha advertit Bosch, que ha fet una crida a la unitat també per forçar la compareixença del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que es podria convocar en diputació permanent a l'agost perquè expliqui per què no ha complert el termini del 9 d'agost que marcava l'Estatut per al nou finançament.

Per la portaveu del PP al Parlament, Carina Mejías, l'incompliment de l'Estatut i els seus terminis per part del govern espanyol només demostra que Zapatero va "enganyar de manera clara i flagrant" els partits que van aprovar l'Estatut, la qual cosa també "manifesta un clar menyspreu cap als catalans".

Mejías ha explicat que els populars aposten per desvincular el debat del finançament dels pressupostos, perquè "no té res a veure una cosa amb l'altra", i ha reiterat que recolzaran el tripartit i CiU pel finançament "sempre que es desvinculi de l'Estatut".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Brussel·les respecta la “independència” de la CPI

barcelona
política

Junts es proposarà com la “veu” catalana a Europa

barcelona
política

Riba fa una crida a votar a les europees per no afavorir l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Set palestins morts i 12 ferits en una batuda israeliana a Jenin

barcelona
política

La Junta Electoral desestima el recurs de Junts per repetir el vot exterior del 12-M

barcelona
Estat Francès

Macron viatja a Nova Caledònia en una “missió” de diàleg

Barcelona
Estat espanyol

L'Audiencia Nacional anul·la la primera condemna a Villarejo

Barcelona
política

Marta Molina: “Sóc conscient que puc anar a la presó”

barcelona

El Suprem empara Puigdemont per parlar de "corbs togats"

madrid