Política

Montilla acusa el govern espanyol de fer trampa amb la proposta de finançament

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha fet trampa en presentar una proposta de finançament inacceptable per a Catalunya, i ara cal unitat, determinació i paciència per continuar negociant en un procés que cap dels partits ha d'utilitzar interessadament. Aquesta és l'essència del missatge que el president de la Generalitat, José Montilla, ha emès aquest divendres al vespre, hores abans que s'acabés el termini que establia l'Estatut per a l'aprovació d'un nou sistema de finançament per a Catalunya.

Montilla ha aprofitat una visita al Montmell, un poble del Baix Penedès de poc més de mil habitants, per pronunciar un discurs reivindicatiu. Amb retòrica de to èpic, ha refermat la seva posició en el conflicte amb el govern espanyol encapçalat pel seu company de files socialista, José Luis Rodríguez Zapatero.

Davant de l'alcaldessa, la també socialista Immaculada Costa, el president ha tornat a utilitzar la metàfora de la música per insistir que, en el document de bases presentat pel govern espanyol, "les primeres notes desafinen, no toquen la partitura estatutària i no semblen la música adequada".

"No es pot dir que es vol complir un termini legal presentant una proposta incompleta que no s'ajusta als principis de la llei. És una pràctica poc edificant. Complir el termini amb una proposta infraestatutària no és complir el termini. I la responsabilitat és de qui ha presentat la proposta", ha afegit.

La recepta
Malgrat aquest diagnòstic, Montilla es mostra convençut que s'obtindrà "la victòria". "Les derrotes, de vegades, comencen en el nostre cap, però les victòries també", ha anunciat. I, amb una altra metàfora, ha deixat clar que no té intenció de trencar les negociacions amb el govern espanyol: "No ens aixecarem de la taula ni deixarem la cadira buida per anar a buscar una altra taula, incerta i llunyana."

Pel president, la recepta per afrontar el problema és: "senderi, prudència i paciència combinats amb ambició, determinació i voluntat". I, sobretot, "no caure en paranys": un advertiment a la resta de partits, als quals ha recordat que "Catalunya és més forta quan més unida està".

"Que ningú malbarati aquesta esperança col·lectiva, que ningú busqui el rendiment personal o partidari, que ningú digui una cosa i n'acabi fent una altra", ha demanat. Com a contrapartida aquestes exigències, ha tancat el discurs anunciat: "Com a president, teniu el meu compromís".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona