Política

Trinxera catalana

El desplegament de l'Estatut

Si el president de la Generalitat, José Montilla, va donar dijous al vespre el toc de corneta des del Montmell, ahir els representants de l’anomenat front de país, és a dir, tripartit i CiU, van reforçar la trinxera que els uneix contra un bel·ligerant adversari en la negociació del finançament: el govern espanyol i el seu ariet en les converses, el vicepresident segon i ministre d’Economia, Pedro Solbes.

Units en l’adversitat i mirant-se encara en algun moment de reüll –com ha de ser en una entente purament estratègica; “que ningú no s’enganyi, que ningú no es confongui”, que diria Montilla–, el conseller d’Economia, Antoni Castells, i el diputat de CiU, Francesc Homs, van disparar ben amunt, directament contra el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a qui van retreure un incompliment “amb la democràcia i amb la llei” per haver-se saltat la data límit del 9 d’agost.

Castells, amb una alta dosi de solemnitat, va proclamar que “el govern de l’Estat ha incomplert l’Estatut d’Autonomia de Catalunya” i tot seguit va constatar la “perplexitat” que es deriva a Catalunya d’aquesta actitud antidemocràtica i il·legal de l’executiu espanyol.

Dit d’una altra manera, l’Estatut que va votar Catalunya el 18 de juny de 2006, almenys pel que fa a la disposició final primera i a l’article 204.2, els que donen dos anys de termini per concretar el finançament i constituir el consorci tributari, no serveix de res. Dit a la manera de la Trinca: els tractats amb rostres pàl·lids només són paper mullat.

L’autoritat espanyola
“Amb quina autoritat poden demanar als ciutadans el compliment de les lleis, fins i tot de lleis menors?”, va etzibar Castells. Acompanyat des de la primera fila pels altres representants del govern a la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, Martí Carnicer, Antoni Soy i Joan Boada, Castells ho va repetir tot després en castellà fil per randa, per si hi havia algun dubte del que volia dir.

Homs, que va precedir el conseller davant la premsa, acompanyat per Antoni Fernández Teixidó i Antoni Castellà, encara va anar més enllà en un dur discurs inusualment crític contra l’executiu espanyol. “Zapatero passarà a la història per ser el president més fals que hi ha hagut al govern espanyol”, va apuntar i, com si s’ho haguessin estudiat, també es va queixar amargament de l’actitud de la Moncloa i del president espanyol: “Aquí no es compleix ni amb la llei ni amb el dret”.

Tripartit i CiU havien sortit així d’escalfats d’una reunió ampliada de la part catalana de la Comissió Mixta, més simbòlica que decisòria, en la qual tant els representants del govern com del principal partit de l’oposició van constatar que tot just ara l’executiu espanyol comença a prendre consciència de la irritació catalana.

Després de tres quarts d’hora i abans de la carregada en públic, els set representants polítics van coincidir també que cal un nou límit per visualitzar que la seva entesa no és a la contra sinó amb una proposta tancada, que seguiran negociant tot l’agost i que preveuen tancar al setembre. El front comú es dóna de termini final la votació dels pressupostos de l’Estat, cap a finals de novembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump finalment no testificarà en el seu judici penal per falsificar documents

barcelona

ERC+EUiA alerta de l’impacte a Sanfeliu de les obres de Montesa

L’Hospitalet de Llobregat
política

Nova concentració a Via Laietana després de la denúncia policial

barcelona
guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders de la policia

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona
guerra a gaza

Brussel·les respecta la “independència” del TPI

barcelona