Política

Rússia

Occident responsabilitza Putin de la mort de Navalni

La sobtada mort a la presó de l’activista rus Aleksei Navalni ha commocionat la comunitat internacional. Les escasses explicacions oficials no han convençut la majoria de líders occidentals, alguns dels quals han acusat directament al president de Rússia, Vladímir Putin, de la mort del seu principal opositor.

L’alt representant per als Afers Exteriors de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha afirmat amb contundència dit que, “a l’espera de més informació” sobre la notícia, Putin té la “responsabilitat exclusiva” de l’“assassinat” de Navalni. Borrell ha descrit l’advocat i activista rus com “un home molt valent que va dedicar la seva vida a salvar l’honor de Rússia, donant esperança als demòcrates i a la societat civil”.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha coincidit que la UE “considera el règim rus com l’únic responsable d’aquesta tràgica mort”. El polític belga ha destacat que Navalni ha fet “el màxim sacrifici” pels ideals de la “llibertat i la democràcia”. “Els lluitadors moren. Però la lluita per la llibertat no acaba mai”, ha afegit .

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s’ha declarat “profundament pertorbada i entristida” pel decés del polític opositor rus. Segons ella, aquesta notícia “és un trist recordatori del que són Putin i el seu règim”. “El que a Putin li fa més por és la dissidència del seu propi poble”, ha constatat. Von der Leyen a instat a romandre units en la “lluita per salvaguardar la llibertat i la seguretat d’aquells que s’atreveixen a oposar-se a l’autocràcia”.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha assenyalat que la mort de l’opositor a Putin és un senyal fins a quin punt ha canviat Rússia en els últims anys. “Des de fa temps que ja no és una democràcia”, ha sentenciat. En una roda de premsa conjunta amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, el líder socialdemòcrata alemany ha explicat que va conèixer Navalni a Berlín quan aquest es recuperava de l’enverinament que va patir el 2020. A parer seu, “probablement ha pagat amb la vida” la seva “coratjosa” decisió de tornar a Rússia perquè pensava que des de l’exterior no podria lluitar amb eficàcia per un canvi al seu país.

Zelenski, que es troba de visita a Alemanya, encara ha estat més contundent. “Per mi és evident que [Navalni] ha estat assassinat per Putin”, ha afirmat. “Com altres milers que han estat torturats fins la mort per culpa d’aquest personatge”, ha afegit durant la roda de premsa amb Scholz. Segons el mandatari ucraïnès, a Putin “no li importa qui mor per tal de mantenir-se en la seva posició”. “És per això que no s’ha de poder aferrar a res. Putin ho ha de perdre tot i retre comptes per les seves accions”, ha etzibat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha expressat la seva “commoció” per la mort de Navalni, del qual ha dit que va ser “injustament empresonat pel règim de Putin per la seva defensa dels drets humans i la democràcia”. “El meu condol a la seva família i amics i a tots els que a Rússia defensen els valors democràtics i paguen per això el preu més alt”.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat que està “entristit i preocupat per les informacions de la mort d’Aleksei Navalni”. “Rússia té greus preguntes per respondre” per aquest succés. El polític noruec ha destacat que l’opositor rus ha estat “una veu forta per la llibertat i la democràcia” i ha recordat que l’OTAN i els seus aliats “feia temps que demanava el seu alliberament”.

Reacció de Washington

La vicepresidenta dels Estats Untis, Kamala Harris, ha declarat que si es confirma la “terrible notícia”, la mort de Navalni a la presó “seria un signe més de la brutalitat de Putin”. “Sigui quina sigui la història que expliquin, deixem-ho clar: Rússia és responsable” de la mort de l’opositor, ha denunciat. El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha considerat que la notícia posa de manifest “la debilitat i la corrupció al cor del sistema que Putin ha construït”. L’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha manifestat a la cadena NPR que “donada la llarga i sòrdida història del govern rus” d’atacar els seus oponents, la defunció de Navalin “planteja preguntes reals i òbvies sobre què ha passat aquí”.

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, ha qualificat de “terrible notícia” la mort del “defensor més ferotge de la democràcia a Rússia”. “Aleksei Navalni va demostrar un coratge increïble al llarg de la seva vida”, ha remarcat el cap del govern britànic.

La dissidència ho té clar

L’activista rus i campió d’escacs Gari Kaspàrov, que resideix als Estats Units, ha afirmat que “Putin és l’assassí de Navalni”. “Putin va intentar i no va aconseguir assassinar Navalni ràpidament i en secret amb verí, i ara l’ha assassinat lentament i públicament a la presó”, ha lamentat. Kaspàrov ha criticat els polítics occidentals que simpatitzen amb el president rus, com Donald Trump o Viktor Orban, i la “hipocresia” d’altres que, malgrat les bones paraules, no han fet res per salvar-lo. “A Putin no li importa com se’l veu o què en diuen. Només li importen els fets, i no deixarà de matar fins que no l’aturin”, ha advertit .

El també opositor Boris Nadezhin, que aspira a participar a les presidencials russes de març, ha apuntat que la notícia encara no ha estat corroborada per l’equip de Navalni i ha dit que “resa perquè la informació no es confirmi”. “Aleksei [Navalni] és una de les persones amb més talent i més valentes que he conegut”, ha afegit. El polític liberal, que la setmana passada va veure rebutjada la seva candidatura per la Comissió Electoral Central –una decisió que vol recórrer al Tribunal Suprem–, havia promès aturar la guerra amb Ucraïna i alliberar tots els presos polítics, inclòs Navalni, si arriba al Kremlin.

El periodista rus Dmitri Muràtov, premi Nobel de la Pau el 2021, ha denunciat que la mort de Navalni a la presó és el resultat dels “turments i tortures” a les que ha estat sotmès l’opositor durant tres anys. “És una notícia terrible. Estic segur que el coàgul sanguini (si n’hi hagut algun) és conseqüència directa de les 27 sancions a cel·les de càstig”, ha escrit. El periodista, que ha recordat que aquests càstigs suposen “immobilitat, menjar baix en calories, falta d’aire i fred permanent”, ha explicat que el metge de Navalni li va dir que “el cos no pot suportar això”.

El Kremlin demana “moderació”

El ministeri d’Exteriors de Rússia ha instat els Estats Units a no fer acusacions sense fonament sobre la responsabilitat de la mort aquest divendres a la presó del líder opositor Aleksei Navalni fins que no s’estableixin les causes de l’òbit.

“La mort d’una persona sempre és una tragèdia. En lloc d’acusacions gratuïtes, han de mostrar moderació i esperar els resultats oficials de l’autòpsia”, assenyala Moscou en un comunicat.

La nota compara el cas de Navalni amb el del periodista xilè i nord-americà Gonzalo Lira, que va morir el passat gener sota custòdia d’Ucraïna, on estava empresonat sota l’acusació de difondre informació falsa sobre la guerra i justificar la campanya militar russa.

En aquest sentit, la cancelleria russa es pregunta per què la Casa Blanca i el departament d’Estat dels EUA consideren “molt més important” i terrible” la mort d’un ciutadà rus en una presó del seu país que la d’un ciutadà nord-americà en una d’ucraïnesa.

El president de la Duma, la cambra baixa del Parlament rus, Viatxeslav Voldin, ha anat més enllà i ha escrit que “Washington i Brusel·les son culpables de la mort de Navalni”. Segons ell, els líders occidentals i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, “es beneficien de la mort de Navalni”.

“Els seus noms són ben coneguts, des del secretari general de l’OTAN i els líders dels EUA fins a [el canceller alemany, Olaf] Scholz, [el primer ministre britànic, Rishi] Sunak i Zelenski”. “Tots ells són culpables de la mort de Navalni”, ha denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona