Política

Rússia

Biden: “Putin és el responsable de la mort de Navalni”

El govern dels EUA estudia si implanta noves sancions a Rússia

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha responsabilitzat aquest divendres el president de Rússia, Vladímir Putin, de la mort de l’opositor rus Aleksei Navalni. “Putin n’és el responsable”, ha declarat el president nord-americà en una compareixença davant els mitjans de comunicació des de la Casa Blanca. “No em sento sorprès sinó indignat”, ha dit.

Biden ha elogiat la figura de Navalni i la seva “valenta” oposició al règim de Putin i com va denunciar la corrupció i la violència del govern rus. El màxim dirigent dels EUA ha recordat que, com a resposta, Navalni va ser “enverinat, detingut, perseguit per crims fabricats i empresonat”. D’altra banda, no ha descartat aplicar noves sancions a Rússia després de la mort de l’opositor rus.

“Inclús a la presó va ser una veu poderosa a favor de la veritat”, ha subratllat Biden, que també ha destacat que va tornar a Rússia un cop recuperat de l’enverinament. “Va tornar a Rússia sabent que podia ser empresonat o assassinat si continuava amb la seva feina”, ha apuntat el president Biden. Pel president nord-americà, la mort de Navalni és una altra prova de la “brutalitat” del president rus.

Biden s’ha expressat en la mateixa línia que la seva vicepresidenta, Kamala Harris, des de Múnic, on ha participat en la Conferència de Seguretat. “Sigui quina sigui la història que expliquin, Rússia n’és la responsable”, ha sentenciat Harris.

Preguntat en la roda de premsa celebrada des de la Casa Blanca per les advertències que va fer fa tres anys a Ginebra sobre les conseqüències d’una possible mort de Navalni sota custòdia del règim rus, Biden ha admès que estudien diferents opcions per donar resposta a aquests fets i no descarta més sancions a Rússia.

Altres reaccions

Per la seva banda, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha comentat que Navalni que va ser un ferm defensor de la “democràcia i la llibertat” durant molts anys. “Rússia té algunes preguntes serioses per respondre”, ha advertit des de Conferència de Seguretat de Múnic.

Al seu torn, la Unió Europea també veu Rússia com “l’únic responsable” de la mort de l’opositor Aleksei Navalni, de qui destaquen la seva lluita “a favor de la llibertat i la democràcia”. En una piulada a la xarxa X, el president del Consell de la UE, Charles Michel, ha lamentat que Navalni hagi hagut de fer “el sacrifici definitiu” per defensar els seus ideals i ha assegurat que la lluita en pro de la llibertat “mai acaba”.

Per la seva banda, la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, ha escrit a X que “el món ha perdut un lluitador amb un coratge que ressonarà a través de les generacions”. “Rússia li ha pres la llibertat i la vida, però no la seva dignitat”, ha manifestat, mentre que la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, s’ha mostrat “profundament consternada” per la notícia i ha fet una crida a la “unió” per “salvaguardar la llibertat i la seguretat d’aquells que s’atreveixen a enfrontar-se a l’autocràcia”.

A la Conferència de Seguretat, també hi ha assistia l’esposa de l’opositor rus Aleksei Navalni, Iúlia Navàlnaia, que ha assenyalat el president rus i ha assenyalat que espera que Vladímir Putin i tots els seus col·laboradors acabin a la justícia internacional per les “atrocitats” comeses al seu país i contra el seu marit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES