Política

Montilla tanca el debat

El president rebutja la dimissió de Maragall com a conseller després que aquest rectifiqui i per afirmar ara que el govern sí que té projecte de país

El president José Montilla va mirar ahir de tancar la polseguera que ha fet trontollar el PSC i el govern la darrera setmana amb el conseller d’Educació, Ernest Maragall, com a protagonista. De fet, s’ha convertit en la primera crisi al seu gabinet no provocada pels seus socis, ERC i ICV, sinó generada des de les mateixes files socialistes. Montilla va dissenyar en dos tempos la neutralització de la polèmica. Al matí, a l’executiva del partit; a la tarda, al Palau de la Generalitat. La maniobra, però, pot quedar en fals i la ferida es pot obrir de nou quan s’acostin les eleccions, un cop comenci el ball de llistes i es vagi perfilant l’estratègia.

Davant la direcció socialista, Montilla va fer una crida al partit a no distreure’s dels objectius del PSC: governar bé, explicar-se bé i guanyar bé els pròxims comicis, tot i que considera que es pot discrepar sobre l’oportunitat del debat o al voltant d’expressions més o menys afortunades.

Tot seguit va prendre la paraula Maragall per refermar-se en la necessitat que el PSC enforteixi el seu perfil propi com a oferta política, fer pinya amb el projecte que encapçala Montilla sense marcar diferències sobre l’estratègia política. Dit això, es va mostrar obert a rectificar “si fa falta” la forma d’alguna de les expressions que havia utilitzat la setmana passada en referir-se al projecte de país i a la fatiga dels ciutadans respecte al tripartit. Ningú va demanar-ho.

Per a més d’un assistent, feia la impressió que els dos dirigents havien parlat abans, i per tant, el suflé ja anava de baixa, tot i que una vintena llarga de dirigents va voler dir-hi la seva, entre els quals, un bon grapat d’alcaldes. Un dels primers a posicionar-se va ser el conseller d’Economia, Antoni Castells, que dijous va sortir en defensa del seu company de gabinet alertant que calia mirar el fons de la qüestió i anar més enllà. Per Castells, les manifestacions de Montilla i Maragall posaven punt final a la polèmica i deixaven les coses clares. També es van posicionar les conselleres Montserrat Tura i Marina Geli. La primera, per defensar que es pugui parlar internament de com més temes millor.

No van prendre partit, en canvi, el titular de Política Territorial, Joaquim Nadal, ni el d’Agricultura, Joaquim Llena. Aquest últim va marxar abans que acabés la reunió, una de les més llargues que es recorden, junt amb el delegat del govern central a Catalunya, Joan Rangel. Tot i que va baixar la intensitat del malestar de la setmana passada, es van deixar sentir alguns retrets. Més d’un va entrar a definir com a “error polític” la posada en escena d’aquest debat intern, alertant de les conseqüències que pot tenir per al PSC. La sang, però, no va arribar al riu i va quedar palesa la necessitat d’explicar millor l’acció de govern.

Junts a Cerdanyola
“El que no es pot demanar a la gent que fa política és que deixi d’opinar”, va ironitzar el portaveu del partit, Miquel Iceta, que creu que l’executiu no tindrà problemes mentre els tres partits segueixin fidels al programa de govern.

Fins i tot l’eurodiputat Raimon Obiols no es va estar de dir-hi la seva, en ser convidat a l’executiva per explicar els detalls del primer plenari de la Causa Comuna al març. L’exlíder del partit va apuntar que més que fatiga política hi ha una gran desorientació política, no només a Catalunya, sinó que el panorama s’estén a tot l’Estat i a la UE. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, es va alinear amb la tesi que el PSC ha de marcar posició liderant el catalanisme progressista, sense oblidar-se d’explicar la feina feta.

Montilla i Maragall van quedar de veure’s després de dinar per seguir parlant de les declaracions del conseller que han trepitjat ulls de poll entre els socis.

A les cinc de la tarda, el president va rebre al Palau de la Generalitat el seu conseller d’Educació, durant menys d’una hora, per escenificar la marxa enrere de Maragall sobre la formalització d’algunes de les seves reflexions respecte al govern. Més concretament per deixar clar que el tripartit té projecte de país. Maragall va explicitar davant els mitjans de comunicació, després de la trobada, aquesta rectificació i la disculpa pels danys que pogués haver causat al tripartit. Dit això, va argumentar que el que volia era obrir un debat “necessari i imprescindible” al seu partit per seguir estant a l’altura del que, segons ell, els catalans els demanen. Per ell, el debat viscut ahir en l’executiva va en bona direcció.

Per escenificar la seva voluntat de girar full, Montilla i Maragall inauguraran junts aquesta tarda un institut a Cerdanyola del Vallès. En canvi, no està previst que el conseller es deixi veure a la roda de premsa posterior a la reunió de govern, tot i que hi figura un tema del seu departament. No fos cas que s’alcés una nova polseguera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

El TSJC reactiva el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona
Pròxim Orient

Eslovènia anuncia que també reconeixerà Palestina aviat

Barcelona
tribunals

Suspenen un altre judici a dos manifestants i a quatre agents per la llei d’amnistia

barcelona
Alemanya

Els ultres d'AfD veten les aparicions en públic del seu líder a les europees

barcelona
política

Els crítics d’ERC impulsaran una candidatura “de renovació”

barcelona
política

Asens descarta ara que els comuns fixin línies vermelles a Illa amb el Hard Rock

barcelona
Política

Suport de l’independentisme a Molina, en llibertat després de declarar per Tsunami

barcelona
guerra a gaza

Israel crida a consultes els ambaixadors a l’Estat espanyol, Noruega i Irlanda

barcelona
Política

Melero assumeix “l’error” per l’arxivament del cas d’Artur Mas sobre el 9-N al TEDH

barcelona