Societat

Detecten partícules radioactives a l'exterior de la central nuclear d'Ascó

El titular de la central nuclear d'Ascó, Associació Nuclear Ascó-Vandellós (ANAV), ha comunicat aquest dissabte al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que s'han detectat partícules radioactives en l'exterior dels edificis de la planta i també a l'interior. El CSN ha desplaçat un equip d'inspectors i ha explicat que les repercussions del succés estan "molt per sota" dels límits establerts. La hipòtesi més probable és que les partícules procedeixin del sistema d'extracció i filtració d'aire de l'edifici de combustible.

Aquest sistema va resultar contaminat el novembre passat durant les operacions de neteja al finalitzar la recarrega de combustible de la unitat 1.

En el transcurs de la vigilància radiològica que es fa periòdicament, s'han detectat partícules radioactives en àrees exteriors dels edificis de la central. Les partícules s'han trobat en la unitat 1, en la terrassa dels edificis de combustible, auxiliar, control, turbines, així com en les zones adjacents.

Les accions que s'estan portant a terme són la retirada de les partícules a mesura que es van localitzant; increment de la vigilància en les zones de l'interior de les instal·lacions; també es pentinen les zones exteriors, en la direcció dels vents dominants en la zona.

La radioactivitat total de les partícules que s'han trobat indica que la quantitat d'activitat abocada a l'exterior dels edificis és reduïda, molt per sota dels límits legals establerts, segons el CNP.

Greenpeace demana explicacions "urgents" al CSN
Greenpeace demana explicacions "urgents" al CSN pels nivells importants de contaminació radioactiva per cobalt que s'han trobat a les teulades, tanques i altres parts de la instal·lació nuclear, segons l'organització ecologista. Per Greenpeace, aquest accident, que s'hauria produït fa mesos, implica un "fracàs rotund" del pla de vigilància radioactiva (PVRA) de la central i de la xarxa de vigilància radioactiva ambiental (REVIRA) del CSN.

Greenpeace ha sabut aquest dissabte que s'han detectat nivells importants de contaminació radioactiva (almenys de 5 Curis) per partícules de cobalt, manganès i altres elements, en l'exterior de la central nuclear. La contaminació radioactiva s'ha trobat de moment en tanques, teulades i altres zones de la instal·lació nuclear, i no s'exclou que s'hagi estès més enllà, a causa del vent i a les condicions meteorològiques, segons aquesta organització.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.