Societat

Els responsables d'Ascó van manipular els detectors de la radioactivitat

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha emès un informe, en resposta a una sol·licitud d'informació per part del Defensor del Poble, en què explica que els responsables de la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre) van manipular els monitors detectors de radioactivitat de manera que es van inhabilitar els senyals d'alarma corresponents.

En concret, apunta que es van manipular els monitors de radiació "sembla ser que amb l'objectiu d'eliminar l'alarma" i "les consegüents demandes d'actuació i aturada dels sistemes de ventilació". El CSN recull aquesta informació tant en la resposta sol·licitada pel Defensor del Poble com en l'informe demanat per Greenpeace.

En el recull cronològic dels fets que van tenir lloc a partir del 26 de novembre de l'any passat, el CSN inclou episodis com que en aquesta data estava funcionant el sistema de ventilació normal tot i que no s'havien acabat les operacions de descontaminació, de manera que hauria fet falta la ventilació d'emergència. També explica que l'endemà, el 27 de novembre, es van manipular els sistemes de detecció, fet que va provocar que el sistema de ventilació d'emergència es parés el 29 de novembre al migdia, mentre que hauria continuat en funcionament si no s'haguessin manipulat els monitors.

Pel que fa a la valoració radiològica, el CSN explica que hi ha dues magnituds que encara no s'han pogut precisar, que és l'activitat total que en forma de fangs contenia l'aigua que es va abocar a la piscina de la central i l'activitat total abocada per la xemeneia. L'empresa que gestiona la planta, a petició del consell, ha fet les estimacions sobre aquestes quantitats, però els seus resultats "no són acceptables i haurà de repetir-les".

Contradiccions en les explicacions del personal
En l'informe per a Greenpeace, el CSN respon a la pregunta de l'organització ecologista sobre si hi ha constància que els operaris que van participar en els fets ho notifiquessin als responsables apuntant que es tracta d'un tema que encara s'està investigant, ja que existeixen "contradiccions entre les manifestacions del personal d'operació i del personal de protecció radiològica" sobre aquest tema.

Intent d'amagar la rellevància de la contaminació
Pel que fa a algun tipus de mesura de descontaminació del sistema de ventilació per pal·liar la contaminació, i sobre si es va informar el CSN sobre aquestes activitats, el consell explica que el titular va intentar netejar la reixeta afectada i, en no aconseguir-ho, va procedir a blindar-la, uns treballs que no es van comunicar a la inspecció resident. Posteriorment es va començar la descontaminació en el sistema, tasques que sí que van ser comunicades a la inspecció resident però com una activitat "rutinària", sense vincular-la a cap accident com el que va tenir lloc.

També, en resposta al Defensor del Poble, el CSN recorda que l'emissió de material radioactiu a l'exterior, encara que fos principalment als terrenys de la central, és un fenomen "de la màxima transcendència", tot i que l'empresa el va presentar com a "insignificant". Per aquest motiu el consell va enviar un equip de sis inspectors que van investigar a la central del 5 al 7 d'abril.

Resultats negatius en les proves a les persones
El CSN recorda, pel que fa al possible impacte radiològic a les persones, que hauria afectat els treballadors de la central i les visites que van accedir a l'emplaçament entre el novembre del 2007 i l'abril del 2008. Les proves s'han estès a la plantilla, 477 persones; al personal de contracte, 1.074 persones; i a tots els que van visitar les instal·lacions des del novembre del 2007, 861. En cap dels controls s'ha detectat "activitat d'emissors gamma per sobre de les activitats mínimes detectables en els equips de mesura usats".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.