Societat

Ascó podria ser sancionada amb una multa rècord de fins a 22,5 milions d'euros

La sanció a la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre) pels incidents registrats al novembre del 2007, entre ells la detecció de partícules radioactives a l'exterior de l'edifici, podrà oscil·lar entre 9 i 22,5 milions d'euros, la màxima imposada a una instal·lació nuclear.

El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha acordat aquest dilluns proposar al ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç l'obertura d'un expedient sancionador a aquesta central, que inclou una sanció greu en grau màxim, la quantia de la qual oscil·la entre els 4,5 i els 9 milions d'euros, tres sancions en grau mitjà, entre 1,5 i 4,5 milions d'euros i dues lleus en grau mitjà, entre 15.000 i 150.000 euros, d'acord amb la llei de reforma del CSN.

Les conclusions del ple es fonamenten en el fet que, encara que no ha existit dany a la població ni al medi ambient i el risc estimat és remot i lleu, s'han produït errades significatives d'informació al Consell per part del titular de la planta.

L'acord s'ha adoptat per unanimitat i serà el ministeri d'Indústria el que haurà d'iniciar l'expedient i aplicar la sanció que correspongui.

La reforma de llei, aprovada l'octubre del 2007, va elevar les sancions fins a un màxim de 30 milions d'euros, deu vegades més de la multa que es podria imposar fins a aquell moment.

Les instal·lacions de la central van registrar el 29 de novembre del 2007 una fuita de partícules radioactives procedents de la ventilació de la planta atòmica, encara que l'incident no es va conèixer públicament fins a principi d'abril.

Els ecologistes consideren que la sanció és insuficient
Representants d'organitzacions ecologistes han qualificat d'insuficient la proposta de sanció acordada pel CSN a la central nuclear d'Ascó, i consideren que ha d'arribar als 300 milions d'euros.

El portaveu de campanyes antinuclears d'Ecologistes en Acció, Paco Castejo, ha dit que aquesta proposta de sanció és "un mal començament" perquè, encara que "cap de les sancions contemplades per la llei és satisfactòria", esperaven una "major fermesa i independència" per part de l'organisme regulador d'energia.

Segons Castejo, el succés va ser "molt greu" ja que s'ha demostrat que va haver "mala pràctica, que es van manipular els mesuradors i es va ocultar informació".

Per la seva part, Greenpeace ha manifestat la seva opinió "absolutament negativa" sobre la proposta de sanció. La responsable de canvi climàtic i energia de Greenpeace, Sara Pizzinato, ha dit que les sis sancions que proposa el CSN són "massa fluixes i petites" en comparació "amb el benefici econòmic que el titular ha guanyat en els últims mesos" després de la seva decisió de "tirar endavant".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xavier Barranco
Cap de l’oposició de Portbou (Ara Portbou-Junts)

“Portbou continua sent un diamant en brut per treballar”

Portbou
Antoni Llabrés
President de l’Obra Cultural Balear (OCB)

“La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”

Barcelona

El PSSJD investiga l'ús de substàncies piscodèliques contra la depressió resistent

Sant Boi de Llobregat
SANT PERE PESCADOR

Insten l’Estat a expropiar el sòl privat a la gola del riu Fluvià

SANT PERE PESCADOR
TORROELLA DE MONTGRÍ

Conflicte perquè la guingueta de Mas Pinell serà del Delfín Verde

TORROELLA DE MONTGRÍ
Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna
URBANISME

Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna

SANTA SUSANNA

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès