Societat

La fuita d'Ascó I farà revisar les centrals nuclears de l'Estat

El sector nuclear estatal haurà de prendre nota de la fuita de partícules radioactives detectada a la central d’Ascó i aplicar mesures correctores per evitar que torni a passar un fet com aquest. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha exigit millores de disseny, operació i organització als titulars d’Ascó, que un cop validades per l’organisme públic es notificaran a la resta de centrals nuclears espanyoles per si han de realitzar modificacions semblants.

Tot i que amb dissenys industrials sovint diferents, totes les centrals nuclears de l’Estat comparteixen una manera de procedir protocolitzada. Aquesta manera de fer les coses és la que ha de garantir la seguretat operativa de les instal·lacions, però sovint es fan modificacions de disseny i d’actuacions per corregir situacions sobrevingudes. Totes aquestes correccions han de quedar obligatòriament registrades de la manera adequada.
Això és el que haurà de fer la central d’Ascó, segons fonts del CSN, un cop hagi extret les seves pròpies conclusions sobre per què el sistema de ventilació de l’edifici de piscines va acabar convertint-se en un focus emissor de partícules radioactives a l’exterior. L’informe d’aquests canvis, que serà avaluat pel Consell, s’enviarà a la resta de centrals nuclears perquè actuïn en conseqüència. Algunes centrals, com la d’Almaraz i Vandellòs II, comparteixen molts elements de disseny amb la central d’Ascó.

El novembre passat, durant la recàrrega de combustible, una boca del sistema de ventilació –situada a nivell del terra– va quedar contaminada per aigua altament radioactiva. Els filtres van aturar la contaminació mentre el titular va mantenir activat el sistema de ventilació d’emergència, però quan va passar al mode normal, les partícules van arribar fins a l’extracció i van sortir a l’exterior.

En les últimes setmanes els equips de neteja de la central ja han trobat més de 300 partícules d’escassa càrrega radioactiva, i el mateix CSN ha detectat contaminació fora del recinte nuclear.
El titular d’Ascó I, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós, ha d’entregar a finals del mes de juny un informe d’avaluació en profunditat de les llacunes de l’organització que han possibilitat la fuita i els errors en la informació sobre els fets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.