Societat

Salut estudiarà l'objecció de consciència en els avortaments

Sanitat

El departament de Salut de la Generalitat estudiarà l'objecció de consciència en les interrupcions voluntàries de l'embaràs i en quins casos ha de finançar-se aquesta prestació en el sector privat, segons que ha explicat avui al Parlament la consellera Marina Geli.

En una compareixença davant la comissió de Salut del Parlament, Geli ha respost a preguntes sobre les clíniques del doctor Carlos Morín, on suposadament es practicaven avortaments il·legals, un cas que es troba pendent de judici.

Marina Geli ha insistit que en les inspeccions rutinàries i extraordinàries fetes en aquests centres mai no es van detectar irregularitats de caràcter penal, perquè d'haver ocorregut s'hauria comunicat a l'autoritat judicial, encara que ha reconegut que les inspeccions administratives a aquests centres són millorables.

Després d'assenyalar que els centres estan tancades per decisió del propi doctor Morín, ha recordat que sobre aquesta qüestió encara no hi ha una sentència ferma, i que quant als dubtes sobre els terminis en els quals es practicaven els avortaments, la legislació espanyola no marca cap termini per als casos en què estigui en risc la salut física o psíquica de l'embarassada.

Respecte a les acusacions que hi havia personal d'aquests centres infectat amb el VIH que participava en els avortaments, ha dit: "no imputo ni exalt les acusacions, que són filtracions a la premsa".

La consellera ha explicat que aquest fet només seria punitiu si hagués hagut negligència en les seves accions, però en cap cas per la seva condició de seropositiu.

Falta de metges
Amb relació a la falta de metges, Marina Geli ha anunciat que tots els metges que es contractin d'altres països hauran de passar per un pla d'acollida obligatori per formar-los sobre el sistema sanitari, el vademecum, els protocols que s'apliquen i el seu funcionament, i que es farà a més una avaluació i un seguiment de la seva pràctica professional.

Segons Geli, es pretén que aquest Pla d'Acollida, que fins ara era voluntari, es pugui fer al país d'origen dels metges en presentar les ofertes de treball, que el 2006 van ser d'unes mil en tot el sector sanitari.

La consellera ha negat que aquestes contractacions descapitalitzin als països més pobres en els quals es contracta al personal sanitari perquè, segons la seva opinió, hi ha professionals amb dificultats per trobar treball allà, i perquè aquesta via de contingència té també una via de cooperació amb els sistemes sanitaris d'aquests països, als quals s'ajuda en la seva avaluació i organització.

Sobre la lentitud en les homologacions dels títols d'aquests professionals, ha dit que és fruit d'una lentitud burocràtica i de la falta de planificació dels recursos sanitaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.