Societat

La canonada del carrer s'havia revisat favorablement feia pocs dies

Una bola de foc. L’explosió de gas d’ahir a la matinada a Gavà va convertir l’edifici de Ca n’Espinós en una ratera per a tots els seus veïns. Les 42 persones que hi dormien van quedar ferides, 18 d’elles encara lluiten entre la vida i la mort per les cremades patides. Un dels ferits té el 90% del cos cremat. Una nova explosió de gas a Catalunya que torna a posar de manifest la fragilitat de béns i persones davant d’aquestes deflagracions.

Dels 23 ferits per l’explosió que continuaven a última hora d’ahir ingressats en diversos hospitals, divuit estan en estat molt greu, quatre més han patit ferides greus i un està ferit lleu. Segons un comunicat facilitat per la conselleria de Salut, només cinc persones van ser donades ahir d’alta. Tots els ferits residien el bloc sinistrat, que ahir ja va començar a ser enderrocat. Està tan malmès que no hi han pogut ni entrar els familiars dels ferits per recollir-hi res.

Només els agents dels Mossos d’Esquadra hi van poder accedir per prendre-hi mostres per a la investigació. Tan sols han avançat que la deflagració va ser de gas ciutat. L’explosió es va produir a la planta baixa, després que una fuita d’aigua va afectar la part frontal de l’edifici. Es descarta cap manipulació incorrecta del gas butà, tot i que tres dels 12 habitatges de l’edifici no disposaven de gas ciutat. La majoria dels llogaters d’aquest bloc d’Adigsa (l’empresa pública d’habitatge del govern) no disposaven de cap assegurança del seu contingut, segons el seu advocat.

Faltaven deu minuts per a les 3 de la matinada quan la Guàrdia Urbana de Gavà va rebre un avís d’una fuita d’aigua a la voravia del davant del bloc de pisos situat al número 1 del Camí de Ca n’Espinós del barri del mateix nom de Gavà. “La patrulla ha trigat entre 3 i 4 minuts a arribar-hi i mentre estaven parlant amb els veïns per trucar a l’empresa d’aigua hi ha hagut l’explosió”, explicava el cap de la policia local, Manuel Calero. Eren les 3 de la matinada.

De seguida es va activar el servei d’emergència. Bombers, Mossos d’Esquadra i les ambulàncies s’hi van desplaçar en menys de 8 minuts, segons un comunicat del departament de Presidència. Tot i així, i davant del gran nombre de ferits, van ser els mateixos veïns del barri els qui van traslladar amb els seus vehicles algun dels afectats cap a l’hospital.

El primer que van fer els bombers va ser apagar les flames que s’havien originat com a conseqüència de l’explosió. Posteriorment, i encara a les fosques, van fer dues inspeccions detallades a l’interior de l’immoble per localitzar noves víctimes, operació que es va repetir amb la llum del dia. Després d’assegurar-se que tots els afectats havien estat traslladats als hospitals o eren atesos al centre cívic i esportiu del barri, tècnics de Gas Natural van inspeccionar les canonades de gas de l’edifici per intentar esbrinar les causes de l’explosió. A l’interior de l’immoble s’hi van localitzar també diverses bombones de butà. La canonada principal del carrer havia estat revisada i validada feia pocs dies, segons adverteix la companyia.

Els tècnics de la direcció general d’Energia i Mines van certificar les “afectacions” a la canonada principal del carrer, així com també a la canonada paral·lela d’aigua. Però es desconeix encara si l’afectació era prèvia o es va accentuar amb l’explosió i el reguerot de foc que va pujar fins a mig carrer, segons els agents locals que s’hi havien desplaçat.

Bombers i tècnics municipals van inspeccionar també l’estructura del bloc de pisos del costat del sinistrat, edifici que es va haver d’evacuar. A mig matí es va permetre el retorn dels veïns. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar,
va explicar ja a les set del matí que aquest bloc “s’haurà d’enderrocar i reparar el del costat, que ha tingut poques afectacions”. Ahir mateix van començar les operacions d’enderroc i de substitució dels vidres i finestres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.