Societat

La Comissió Europea desmenteix Vic i aclareix que no s'ha pronunciat sobre l'empadronament d'immigrants sense papers

Una resposta de la comissària d'Interior a una pregunta de l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha reobert la polèmica

La Comissió Europea desmenteix CiU i l'Ajuntament de Vic i assegura que no ha pres partit sobre l'empadronament d'immigrants en situació irregular a l'Estat Espanyol. Aquesta puntualització sorgeix perquè una resposta de la comissària d'Interior, Cecilia Malmström, a l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha reobert la polèmica de Vic.

De fet, el text de Malmström ni tan sols esmenta Vic ni els empadronaments, malgrat que la pregunta de Tremosa se centrava en aquest cas. Tanmeix, l'alcalde de la capital d'Osona, Josep Maria Vila d'Abadal l'ha interpretat com un aval de la seva negativa a empadronar sensepapers, que va desencadenar una gran mobilització de l'aparell estatal per impedir-ho.

Vila d'Abadal, s'ha agafat a aquesta resposta de la comissària a Tremosa per anunciar que continuarà empadronant tots els immigrants, com li va ordenar el govern espanyol, però que denunciarà a la delegació del govern espanyol a Catalunya els que no estiguin en situació regular. I CiU ha distribuït un comunicat de premsa amb declaracions de l'eurodiputat celebrant l'èxit –diu que se n’ha "alegrat molt per l’alcalde de Vic i la gent de CiU, que van ser lapidats mediàticament per l’esquerra progressista del país”– i una altra nota amb declaracions de Vila d'Abadal, que assegura que la iniciativa de l'Ajuntament de Vic "ha introduït sentit comú en l'empadronament" d'immigrants.

La Moncloa ha reaccionat traient importància al text de Cecilia Malmström, i hores després la portaveu d'Afers Interiors de la CE, Michele Cercone, ha donat la raó al govern espanyol i ha afirmat a l'agència Europa Press que la Comissió "no s'ha pronunciat" sobre la possibilitat de registrar els sensepapers, ni sobre les competències en matèria d'immigració de les diverses administracions: local, regional o federal.

Cercone ha recordat que la directiva de retorn 2008/115 EC demana als Estats membres que "optin pel retorn o per l'atribució d'un estatus legal" als immigrants en situació irregular per clarificar la seva situació "al més ràpid possible". L'objectiu és reduir les "zones grises" i prevenir l'explotació d'aquests estrangers, ha matisat la portaveu.

Fonts del ministeri de Treball i Immigració havien argumentat hores abans que la Comissió Europea no parla del padró en el text enviat a Tremosa, i ha indicat que els ajuntaments no poden saber, només amb la documentació que han de demanar per empadronar, si un immigrant està o no en situació irregular.

Sigui com sigui, si Vila d'Abadal manté la seva decisió denunciarà els estrangers sobre els quals tingui indicis que no estan en situació regular.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.