Societat

Salt contra Vic

L'alcaldessa de la població gironina acusa CiU en nom del PSC. Iolanda Pineda creu que l'Ajuntament osonenc pot "vulnerar la llei de protecció de dades" si denuncia immigrants sense papers. CDC dóna carta blanca als seus alcaldes per informar o no dels casos irregulars que detecti en el seu municipi

Salt contra Vic, el PSC versus CiU. La polèmica de Vic s'està polaritzant i la tibantor entre els dos grans partits catalans augmenta, mentre regidors de les seves files comparteixen govern a l'Ajuntament de la capital d'Osona, que aquest dilluns començava a denunciar els immigrants sense papers que detectés en el tràmit obligat d'empadronar-los.

Els socialistes han passat a l'atac, després de defensar-se divendres, quan una resposta de la comissària d'Afers Interiors de la Comissió Europea, Cecilia Malmström, a l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va ser interpretada com un triomf de les tesis de Vic sobre les del govern espanyol. Aquest dilluns, després de la reunió setmanal de l'executiva del PSC, ha donat la cara una de les grans apostes actuals del primer secretari José Montilla per a la nova etapa: Iolanda Pineda, la jove alcaldessa de Salt, una població amb més població immigrada que Vic i amb una tensió més evident.

Pineda, que aquest diumenge a la nit defensava les seves tesis de convivència i cohesió social a TV3, al reportatge que el programa 30 Minuts va dedicar a la problemàtica de Salt, és una cara emergent i aquest dilluns ha fet un pas més en enfrontar-se a democristià Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic per CiU. Parlant en nom del PSC, Pineda ha advertit que l'Ajuntament osonenc podria "vulnerar la llei de protecció de dades" si denuncia a les autoritats d'estrangeria, la delegació del govern espanyol a Catalunya. 

"No és competència d'un Ajuntament fer aquest tipus de comunicació (...). L'Estat ja té els seus propis mecanismes d'expulsió, no s'ha de fer a instàncies d'un ajuntament, ja hi ha prou instàncies per a això", ha afegit, segons informa Efe.

Demanaran als seus regidors que se'n desmarquin
Ara, l'executiva socialista el té amb els seus regidors que formen part de l'equip de govern de Vic. Ja hi va haver tensions entre el carrer Nicaragua i els regidors del PSC quan hi va haver la primera polèmica perquè l'Ajuntament es negava a empadronar els estrangers que no tinguessin permís de treball i residència. En aquell moment, la marxa enrere del mateix Vila d'Abadal, que va anunciar que acataria una ordre directa i explícita del govern espanyol. L'ordre va arribar i la polèmica semblava que s'havia tancat.

Ara s'ha reobert la discussió, i els dirigents socialistes contactaran aquesta setmana amb els seus representants a Vic per deixar-los clar que el PSC no aprova la denúncia dels immigrants sense papers.

CDC: carta blanca als alcaldes i distanciament amb Àngel Colom
A l'altra banda, el portaveu adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Felip Puig, ha anunciat aquest dilluns que el partit donarà llibertat als seus alcaldes per decidir si denuncien o no els immigrants sense papers que detectin en el procés d'empadronament d'estrangers. En aquest sentit, Puig ha defensat la decisió de l'Ajuntament de Vic. "No delata, sinó que utilitza el padró com a instrument d'informació entre administracions perquè les competències de l'Estat siguin exercides amb tot rigor", ha argumentat.

El mateix Puig ha explicat que algun alcalde i membre de l'executiva del partit ja ha anunciat avui que no seguirà els passos de Vic, informa Europa Press. No ha donat el nom d'aquest alcalde, ni tampoc d'altres municipis que, segons ell, ja faciliten aquest tipus d'informació a la Delegació del govern espanyol.

Amb qui sí que s'ha mostrat en desacord ha estat amb Àngel Colom, secretari de la sectorial d'immigració de CDC. Tot i assegurar que gestiona de manera "excel·lent" la sectorial, s'ha distanciat de les declaracions que ha fet aquest cap de setmana. Colom ha advertit que la resposta de Malmström a Tremosa era ambigua i que "posicions com les de l'Ajuntament de Vic poden allunyar molts nous catalans del catalanisme". "No ho comparteixo", ha replicat aquest dilluns Felip Puig, que ha matisat que Colom parlava com a dirigent d'un partit i que la perspectiva és molt diferent quan s'és alcalde.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.