Cultura

El tripartit proposa Enric Marín per rellevar Albert Sáez a la CCMA

Consideren que CiU hauria d'acceptar cobrir la baixa del fins ara president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Els grups del tripartit, a proposta d'ERC, proposaran aquesta tarda a l'oposició el nom d'Enric Marín, exsecretari general de Comunicació del primer tripartit, com a substitut d'Albert Sáez en la presidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Aquest migdia, la Mesa del Parlament s'ha reunit de forma extraordinària per acceptar la renúncia de Sáez al càrrec de president de la CCMA i per obrir el procés per a la seva substitució.

L'estratègia de PSC, ERC i ICV-EUiA passa per cobrir com més aviat millor la baixa de Sáez en el consell de govern de la Corporació i afrontar després el problema de la presidència de la CCMA.

La renúncia de Sáez al càrrec per formar part de l'equip directiu d'El Periódico deixa CiU i PP amb majoria en el consell de govern de la CCMA, ja que tenen sis dels onze representants (cinc de CiU i un altre del PP).

La llei de CCMA estableix que per nomenar un membre del consell de govern es necessita una majoria de dos terços i que per nomenar el president de la Corporació d'entre els dotze membres del consell es cal nou la mateixa majoria, una situació que fa imprescindibles els vots de CiU en els dos tràmits.

No obstant això, fonts del tripartit creuen que CiU hauria de tenir "fair play" i acceptar com a mínim que es cobreixi la baixa de Sáez, però temen que la federació veti qualsevol nom que se li proposi.

Reformar la llei
Per això, l'estratègia d'ERC passa per proposar un nom després d'un altre a l'oposició per deixar en evidència que pretenen vetar la tornada a la normalitat en la CCMA i es plantegen fins i tot afrontar una reforma de la llei de la Corporació si el bloqueig persisteix, segons fonts del tripartit.

Aquest matí s'han succeït els contactes entre els grups de la majoria i CiU per veure la disposició de la federació a afrontar la substitució, encara que en aquests contactes ERC no ha posat formalment cap altre nom sobre la taula.

Fonts de CiU han expressat la seva sospita que la intenció del tripartit no és negociar el nom del nou president de la CCMA sinó imposar un candidat, proposant un perfil massa vinculat al govern i que molt difícilment suscitarà consens polític.

Mentrestant, encara continua la reunió del consell de govern de la CCMA en què Sáez està donant explicacions sobre la seva marxa de la Corporació, que ha agafat a contrapeu ERC.

De fet, la marxa de Sáez va agafar ahir per sorpresa al president del Parlament, Ernest Benach, en una entrevista radiofònica, i fonts parlamentàries han assegurat que el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va saber de la notícia pel president català, José Montilla, al qual Sáez va comunicar la seva decisió la nit abans de fer-se públic.

Així les coses, la sortida de Sáez ha causat malestar a Esquerra i per extensió en el tripartit, que ara intenta buscar a un nou president pel mandat que li quedava, més de tres anys i mig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes