Política

El PP i ICV batallen per portar Zapatero al Congrés cadascú pel seu cantó

El grup parlamentari del Partit Popular ha registrat la sol·licitud de convocatòria de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats per autoritzar la celebració d'un ple extraordinari perquè el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, informi al Congrés del canvi de model de finançament. El PP confia obtenir el suport de tots els grups parlamentaris per forçar les explicacions de Zapatero a mitjan d'agost.

Per la seva banda, ICV es troba en conversacions amb d'altres formacions per tirar endavant la mateixa demanda que els populars i ERC ja ha anunciat que li donarà suport.

La diputació permanent, l'òrgan que substitueix el ple en els períodes no ordinaris de sessions, acordada al congrés abans de l'estiu, està formada per 51 diputats i la majoria absoluta se situa en 26 diputats.
El PSOE té 24 representants i el PP 19. La resta de grups (CiU, PNB, ERC-IU-ICV i Mixt) tenen dos vots cadascun. Amb aquest escenari, els socialistes podrien aconseguir la majoria absoluta i vetar la compareixença de Zapatero amb el suport d'un dels grups minoritaris de la cambra.

En aquest context, CiU considera que si Zapatero compareix al Congrés a donar explicacions sobre el finançament es fa multilateral un debat que consideren ha de ser bilateral, entre l'Estat i la Generalitat.

El PNB, per la seva banda, no se sent involucrat en aquesta polèmica perquè al País Basc tenen el concert autonòmic, el seu propi règim de finançament autonòmic.

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha insistit, a la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb el conseller d'Economia, Antoni Castells, en la importància d'aconseguir "un gran acord de finançament amb tots els partits polítics de Catalunya al marge de l'Estatut".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.