Política

CERDANYOLA DEL VALLÈS

CiU marxa del govern després de 27 dies i el PSC busca nous socis

Nacionalistes i socialistes, amb onze regidors, no han aconseguit cap suport dels catorze regidors restants per fer un govern estable El PSC governa ara sol amb set edils i tornarà a iniciar converses per tancar noves aliances

El PSC i CiU diuen que han buscat un tercer soci “fins a l'últim moment”

Després de 27 dies com a socis de govern de Cerdanyola, el PSC i CiU no han aconseguit trobar cap aliat per formar un executiu amb majoria des que el 10 de juny passat van signar el pacte de govern 2011/2015. I ahir, cinc hores abans de la celebració del ple extraordinari que havia de donar compte de l'estructura del govern i aprovar les retribucions dels regidors i el nomenament dels càrrecs de confiança, el portaveu de CiU, Alfons Escoda, anunciava que la federació es retirava de l'acord per facilitar que el PSC en solitari iniciï de nou converses amb l'oposició per aconseguir fer un govern estable a Cerdanyola. Aquest anunci va obligar l'alcaldessa, Carme Carmona, a refer el cartipàs municipal amb els set regidors del PSC i excloent els quatre edils de CiU. De la mateixa manera, els dos càrrecs de confiança proposats pels nacionalistes ahir no es van aprovar i només es va nomenar un càrrec de confiança proposat pel PSC. El segon càrrec de confiança socialista s'aprovarà per decret d'alcaldia.

La nova estructura de l'executiu cerdanyolenc manté les quatre àrees de govern anunciades i rebaixa de set a cinc el nombre de regidors del govern que tindran dedicació exclusiva. Aquesta composició –òbvia per la reducció del nombre de regidors al govern– va satisfer tant el PP –que hi va votar a favor– com ICV-EUiA –que es va abstenir–. Fins ara totes dues formacions no acceptaven ni la proposta de cartipàs ni la contractació de càrrecs de confiança –que s'ha reduït de 4,5 a quatre–, però ahir els va semblar bé. CiU, que al migdia ja va avançar que facilitaria la posada en marxa del govern, va donar suport a la dedicació dels regidors i es va abstenir en els càrrecs de confiança.

Les novetats ofertes pel PSC són, a grans trets, la presència de l'oposició a la junta de govern local i també tenir representació en òrgans d'institucions supramunicipals.

L'alcaldessa diu que aquests canvis d'última hora no són una “precipitació” i defensa, com Escoda, que el PSC i CiU han intentat buscar el tercer soci “fins a l'últim moment”.

Les formacions més critiques durant el ple van ser Compromís per Cerdanyola i ERC, sobretot pel poc temps per estudiar la nova documentació. Escolà (Compromís) va dir que amb l'última proposta el govern els demanava “fer un acte de fe”, mentre que Helena Solà (ERC) recordava que un pacte es fa pensant en el programa i no en els sous.

Qui hi haurà al futur govern de Cerdanyola?

C.A.F.

Les respostes a aquesta pregunta són múltiples. A curt termini, el PSC ocuparà sol el govern, una opció que el PP li recomana que apliqui durant tot el mandat, i que busqui suports puntuals. Pel que fa a governs amb majoria, són possibles un tripartit d'esquerres (PSC-ICV-EUiA-ERC) o fins i tot un quadripartit (amb Compromís). Altres aliances majoritàries impliquen, per difícils que siguin sobre el paper, un acord PSC-PP-CiU –perquè el PP ha atacat amb duresa CiU les últimes setmanes– o PSC-ICV-EUiA-CiU –perquè els ecosocialistes han rebutjat fins ara, de totes les maneres possibles, aliar-se amb CiU–. Les fórmules en minoria PSC-PP, PSC-ICV-EUiA o repetir PSC-CiU la ciutadania no les entendria ja que durant 27 dies s'ha demostrat que l'únic que garanteix aquesta aliança és la no-governabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Paneque: “El municipalisme ha estat el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona