Societat

nits de ponent

CERVESERIA O'BROTHERS DE LES BORGES BLANQUES (2/8)

La connexió irlandesa

“Després dels semàfors, posar un bar irlandès a les Borges ens dóna categoria com a poble...”

Las Vegas, Florida, Memphis. Cal obrir una línia d'investigació per esbrinar la misteriosa tradició col·lectiva dels noms d'evocació nord-americana dels típics bars de poble a les Borges Blanques. Els autòctons consultats no en saben treure l'entrellat. Així que, mentre algun estudiós d'aquells a qui les vacances l'angoixen s'hi posa, enfilem cap al nou local de la capital de les Garrigues. De nom, O'Brothers.

Sorpresa. Aquí la connexió atlàntica està ben fonamentada. Res de tallats corrents, partides de botifarra per espantar la calor i màquines escurabutxaques entre taules de fòrmica i barres d'alumini. L'O'Brothers és una cerveseria irlandesa amb tots els ets i uts. Malgrat que no esperem trobar-nos a un W.B. Yeats aferrat a la pinta mentre repassa mentalment el verd i humit passeig matinal pel comptat d'Sligeach, l'ambient i la beguda sí que ens permetrien emular-lo, tot evocant el possible vessant místic de les oliveres. Per sort, Xabier Villafranca, navarrès i amb arrels també a l'Espluga Calba, ha actualitzat la cerveseria de Yeats, mantenint-ne l'esperit.

L'O'Brothers és un local càlid, de fusta fosca, paper “tartan” a les parets i tamborets alçats a la barra que, si vas sol, conviden a la tertúlia amb el propietari o, si estàs ensopit, a deixar-te portar per bandes irlandeses com The Mahones, The Young Dubliners o The Pogues. La parròquia borgenca s'hi ha abocat. Més tenint en compte que, com els irlandesos, els garriguencs són gent d'emigració i, per tant, cosmopolita. Sobretot d'emigració nocturna i estiuenca: “Tothom fot lo camp per divertir-se a Tarragona, Mollerussa, Barcelona o Lleida. Aquí no tenim estiuejants de segona residència. En això som ciutat...”, ens confessa un autòcton sense ni un bri d'autocompassió. Xabier Villafranca ha volgut capgirar-ne la tendència i “dinamitzar” els capvespres borgencs contagiant la seva passió. “Ens agrada el rotllo rural irlandès i nord-americà”, confessa aquest dissenyador de professió, que compagina la cerveseria amb una empresa de disseny de samarretes (metersaker.com). Curós amb els detalls, l'escut de la cerveseria -dissenyat per ell- no podia ser res més escaient que un bonic tractor Ford vermell. Té clients des dels 20 als 88 anys, que nit rere nit van tastant la quinzena de cerveses que s'ofereixen. Els fans d'aquest beuratge antic saben que és millor el barril que l'ampolla i aquí tenen quatre aixetes esplendoroses de Guinness, Paulaner, Fosters i Murphys. “És un luxe a Ponent, fins ara només en trobaves a Lleida capital o al Pirineu”, explica Villafranca”. Un client hi posa cullerada amb humor: “Després dels semàfors, posar un bar irlandès ens dóna categoria com a poble...”. Bromes a banda, en pocs mesos, l'O'Brothers ja s'ha fet un forat en la ment dels irlandesos d'adopció sentimental i ha aconseguit atraure clients fins i tot de Lleida, atrets per l'autenticitat de la cervesa, la música i el bon ambient que imprimeix el Xabier.”No som una franquícia cervesera d'aquelles que hi ha a Lleida, on tot sembla de cartró-pedra”.

Les tres pantalles de televisió estan silenciades, però a punt per veure els partits de futbol dels equips irlandesos, el Barça i el Glasgow. La cerveseria també és la secció de Ponent del club de fans català de l'hamburgès Sant Pauli FC-. Una colla de joves s'hi aplega regularment a contemplar boxa. Aquesta nit, també podem seguir en mut les evolucions de Chartlon Heston a “Cuando ruge la marabunta”. Però la colla de clients asseguda al racó passen de llarg de la proposta cinèfila i prefereixen comentar els últims xafardejos locals i les possibilitats dels concerts del proper cap de setmana. Com és pertinent, la promesa de la pinta de Guinness de barril es fa esperar uns instants mentre tanca el cercle entre l'amargor densa del fons i la untuositat de la deliciosa escuma superficial. No hem sopat i arrasem els cacauets. És d'agrair que a l'O'Brothers els serveixin en racions extrageneroses, i siguin grossos, frescos i amb el punt de sal just. Hora de tancar, però unes clientes opinen el contrari i desmunten la pila de cadires de la terrassa. En Xabier no protesta i serveix més cervesa. Nosaltres ja hem escurat la Guinness i anem a descobrir un altre local mític borgenc, de nom misteriós i obscurs: el Pandemonium -“Panda” entre els locals- on fan entrepans quan sigui i del què sigui... Caminem pels carrers quasi deserts encara assaborint les restes de l'amargor a les papil·les, i ja planegem el proper viatge a l'O'Brothers. Nosaltres sí esdevindrem estiuejants a les Borges, però de cerveseria.

ELS LAVABOS

7
Correcte.
Sense ser gran, és un lavabo on et pots moure amb comoditat (atenció als que us agrada anar en parella, perquè al ser unisex s'obre un univers d'oportunitats!). Sabó i eixugador elèctric. Hi falta, però, algun lloc on deixar la bossa o el què calgui. I, avís per a tots els locals, els clients fa anys que prefereixen les tovalloles o el paper per eixugar-se les mans.

EL COMBINAT

6
Millorable.
Assumint que el gintònic no és el fort de l'O'Brothers, tot i això l'ofereixen amb quatre marques de ginebres i la tònica de tota la vida. El resultat és de provatura: un tall de llima i un altre de llimona acaben matant el gust de la ginebra Seagram i impedeixen valorar adequadament el combinat. La presentació, en got i canya de plàstic, és molt millorable. Sens dubte, aposteu per les cerveses on es demostra la sapiència del propietari!

LA DECORACIÓ

8
Autèntica.
Tothom ha estat en cerveseries irlandeses fetes en sèrie. A primer cop d'ull, pot semblar que som en una altra franquícia Guinness. Però els Villafranca s'ho han treballat ells solets i des del paper de pared estil “tartan” a les bufandes futboleres i, sobretot, la música irlandesa de qualitat, et transporta a un pub irlandès d'estil tradicional. És un espai acollidor pensat per reunir-se amb els amics i fer tertúlia pinta en mà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot